Prpopuštena tableta - što trebam napraviti?

Zbog užurbanog načina života možete slučajno zaboraviti uzeti tabletu za redovitu kontracepciju. Nema mjesta panici. Objasnit ćemo vam što napraviti ako propustite uzeti tabletu – udahnite duboko i krenimo.

Najprije, koju vrstu tableta koristite?

Postoje dvije glavne vrste kontracepcijskih tableta: ‘kombinirana tableta’ i ‘mini tableta/mini pilula’. Kombinirane tablete se sastoje od dva sintetska hormona, estrogena i gestagena. Obično se uzimaju u razdoblju od 21 dana s jednotjednom pauzom između pakiranja. Djeluju sprječavajući ovulaciju tako da ne zatrudnite.

Mini tablete, poznate i kao tablete sa progesteronom sadrže samo gestagen. Ove se tablete uzimaju 365 dana u godini i često se preporučuju ženama koje ne mogu uzimati estrogene.

Što se smatra prekasno uzetom tabletom?

Oralni kontraceptivi su 99% učinkoviti kada se uzimaju redovito svaki dan u isto vrijeme. Ipak, ovo nam svima može biti zahtjevno. Dobra vijest je da postoji razdoblje odgode do 12 sati kako za kombiniranu tabletu (koja sadrži estrogen i gestagen) tako i za mini tabletu samo sa gestagenom desogestrelom i do 3 sata za ostale „mini tablete“ s drugim gestagenom. No, pored toga, situacija je malo zamršenija i potrebno je poduzeti neke mjere zato što učinkovitost oralnog kontraceptiva može biti smanjena. Najbolji savjeti: postavite alarm na telefonu i nosite rezervno pakiranje u torbi cijelo vrijeme.

Ako znate da ste propustili uzeti tabletu ili više njih, potražite uputu o lijeku koju ste dobili u pakiranjju s kontracepcijskim tabletama. Učinkovitost tablete je možda smanjena, a uputa sadrži točne informacije koje će vam pomoći da popravite situaciju.

Osim toga, ako ste imali odnos u vrijeme kad ste zaboravili uzeti tabletu, možda još uvijek postoji rizik od trudnoće i možda ćete morati uzeti tabletu za dan poslije. Potražite uputu o lijeku i pročitajte detaljne informacije.

Imate dvije mogućnosti što se tiče tableta za dan poslije: tableta sa ulipristalacetatom ili tableta s levonorgestrelom. Premda ih možete primijeniti nakon 120 odnosno 72 sata nakon nezaštićenog odnosa, važno je znati da je hitnu kontracepciju potrebno primijeniti što prije. Obje tablete djeluju tako što sprečavaju ili odgađaju ovulaciju, a time se spriječava oplodnja jajašca spermom i, na taj se način izbjegava rizik od trudnoće.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, budite sigurni da će vam vaš ljekarnik ili liječnik dati najbolji savjet s obzirom na vašu konkretnu situaciju.