Kondom je pukao — rizik od trudnoće i kako pravilno koristiti kondome?

Ako kondom pukne tijekom seksa, a ne koristite neku drugu metodu kontracepcije, postoji rizik od trudnoće. Ako na to niste spremni, nema mjesta panici. Postoje mjere koje možete poduzeti, kao što je hitna oralna kontracepcija, i smanjiti rizik neplanirane trudnoće.

Pogledajte dolje: pronađite najbolje savjete o kondomima, provjerite kako ih koristiti sigurno i učinkovito.

  • Provjerite kvalitetu i rok trajanja kondoma i nemojte koristiti one kojima je rok trajanja istekao. Izbjegavate nekonvencionalne efektne kondome jer oni mogu biti lošije kvalitete. Kao općeniti savjet, unutar Europske unije, CE oznaka na kondomu jamči pouzdanost i sigurnost.

  • Vodite računa o tome gdje držite kondome. Kondomi mogu biti osjetljivi na toplinu, vlažnost ili hladnoću. Lateks, materijal od kojeg su kondomi obično napravljeni, je osjetljiv na ekstremne temperature.

  • Kondomi nisu samo za ejakulaciju. Sjemena tekućina (muškarca) sadrži spermije, što znači da postoji rizik od trudnoće čak i prije ejakulacije. Zbog toga, koristite kondom svo vrijeme seksa.

  • Ne otvarajte kondome zubima ili škarama.Tako možete oštetiti kondom, a da to ni ne primjetite.

  • Stisnite vrh kondoma dok ga stavljate da biste ispustili zrak. Vrh služi kao mali spremnik. Tijekom ejakulacije, sjeme se skuplja u ovom malom džepu, sprečavajući izlijevanje. Zatim odmotajte kondom do korijena ukrućenog penisa i dalje stiskajući vrh kondoma, zbog sigurnosti.

  • Tijekom predigre, imajte na umu da je bitno biti dobro ovlažen prije penetracije. Trenje koje se vezuje za suhoću rodnice može potrgati kondom, da ne spominjemo da je vrlo neugodno za vas. Alternativno, možete kupiti kondome s lubrikantom, ili koristiti intimni lubrikant gel ili lubrikante na bazi vode koji su kompatibilni s kondomima. Oni se prodaju u većini ljekarni, drogerija ili na internetu.

  • Skinite kondom nakon ejakulacije. Baš u ovom trenutku on može skliznuti pa je dobra ideja maknuti kondom prije nego penis postane mekan. Držite rubove kondoma kako biste bili sigurni da sperma neće doći u dodir s rodnicom. I na kraju zapamtite, kondom se koristi samo jedanput.

Kondomi su 98% pouzdana metoda kontracepcije, što je gotovo ista učinkovitost kao i kod tablete, ako se koriste ispravno. Također, kondomi štite od spolno prenosivih bolesti. Iznimno je bitno da koristite neku metodu kontracepcije svaki put kad imate odnos ako ne pokušavate zatrudnjeti, ili ako postoji rizik od spolno prenosivih bolesti. Slijedeći ove savjete, znajte da prakticirate siguran seks.