Prirodna kontracepcija - kako mogu izbjeći trudnoću?

Seks bez ikakvog oblika kontracepcije i bez rizika od neplanirane trudnoće zvuči kao san. Realno govoreći, to i jest samo to – san! Zaboraviti na hormone i spiralu može se činiti idealnim, ali to ne odgovara svakoj ženi. Ovdje predstavljamo najbolje načine izbjegavanja trudnoće, prirodnim putem!

Ogino – znati kada (ne) možemo zatrudnjeti (kalendarska metoda)

Japanski liječnik po imenu Ogino je 1950tih izmislio prvu metodu teoretskih izračuna koji se temelje na redovitom 28-dnevnom hormonskom ciklusu kako bi se odredila razdoblja plodnosti i neplodnosti. Ukratko, savjetovao je da se seks izbjegava u tjednu oko ovulacije, između 10 i 17 dana.

Za mnoge žene, ovo je značilo da je imati odnose/voditi ljubav dan poslije mjesečnice sigurno. Ova je raširena zabluda, proizašla iz njegove teorije, vjerojatno pomogla rađanju mnogo djece. Možda su čak i vaše majka ili baka jedne od takvih “Ogino” beba rođenih između 50tih i 70tih godina prošlog stoljeća diljem svijeta!obe!

Zašto dakle ova metoda nije 100% pouzdana? Ogino nije uzeo u obzio nepravilne cikluse i nepredvidljivost ovulacije.

Metoda mjerenja (bazalne) temperature, pogotovo kad niste bolesni

Postoji puno načina da se izbjegne trudnoća – ovaj uključuje upotrebu toplomjera i vrlo pedantno planiranje. Kakve veze ima toplomjer s plodnošću? Na dan kada ovulirate vaša tjelesna temperatura poraste za 0.2°C do 0.4°C. Ova metoda zahtijeva da mjerite temperaturu u isto vrijeme svakog jutra (prije nego što ustanete!), pa bi toplomjer trebalo držati na noćnom ormariću i biti vrlo discipliniran.

Zašto ova metoda nije 100% pouzdana? Temepratura može porasti zbog virusa, prehlade, ili problema sa želucem. Zbog toga je prilično teško orijentirati se.

Billingsova metoda: pitanje sluzi

Ova metoda podrazumijeva praćenje promjena u cervikalnoj sluzi (cervikalni isjedak) koju nalazimo na ulazu u rodnicu. Tijekom ciklusa, primjetit ćete promjene u iscjetku iz rodnice – naime, kako se ovulacija približava, cervikalna sluz se mijenja u rastezljivu supstancu poput bjelanjka kad je ovulacija blizu.

Zašto ovo nije 100% pouzdano? Cervikalnu sluz se može zamijeniti s drugim iscjedcima, kao što su oni koji su posljedica vaginalnih infekcija, tekućine nastale zbog seksualne uzbuđenosti itd.

Prekinuti odnos (“metoda izvlačenja”): potpuno nepouzdano!

Ova metoda nosi veliki rizik, da ne spominjemo povjerenje u partnera koji se mora povući iz vaše rodnice prije nego ejakulira.

Zašto ova metoda nije 100% pouzdana? Ne samo da ovu metodu prati visoka stopa neuspjeha, nego i predejakulacijska tekućina (koja se oslobađa prije prave ejakulacije) sadrži spremije koji mogu oploditi jajnu stanicu.

Simptotermalna metoda, bolja od drugih

Sama po sebi, ovo je definitivno najbolja prirodna metoda. Simptotermalna metodda se temelji na praćenju i temperaturne krivulje i svojstava cervikalne sluzi. Ova je metoda učinkovita, ali samo ako se savršeno primjenjuje.

Ove se metode prvenstveno preporučuju parovima koji su spremni imati dijete ako prirodna metoda zakaže. Nisu svi u ovoj situaciji. Pored toga, ako ste seksualno aktivni a niste spremni imati dijete, dvostruka kontracepcija je najpouzdaniji način da izbjegnete sve druge nepovoljne ishode. To uključuje upotrebu hormonalne kontracepcije i metodu zapreke, npr. kondoma.