Seks bez zaštite - koje su posljedice?

Kad je došao trenutak za seks, niste se usudili tražiti od partnera da koristi kondom ili ste propustili uzeti tabletu ili se dogodila nezgoda. Prije svega, važno je da se ne osjećate krivom. To se može dogoditi svakome. Drugo, zapamtite da nije sramota razgovarati o tome s partnerom – otvorena komunikacija je dio odgovornog seksa. O kontracepciji trebaju brinuti oba partnera. U slučaju seksa bez zaštite, treba koristiti hitnu kontracepciju kako bi se spriječila neplanirana trudnoća. Također, trebali biste razmisliti o testiranju na spolno prenosive infekcije, što uz uputnicu vašeg liječnika možete obaviti besplatno.

Hitna oralna kontracepcija se može koristiti samo ako smo imali ‘’nezgodu s kontracepcijom” kao na primjer kad pukne kondom
#1
Točno
#2
Ovo je točan odgovor
Netočno
%
Točno
%
Netočno

Rizik od trudnoće tijekom menstruacijskog ciklusa

Seks bez zaštite ili nezaštićeni odnos je seksualni odnos u kojem niste koristili nikakv oblik kontracepcije ili kontracepcija nije uspjela. Najveći problem, kada se radi o seksu bez zaštite, je nepredvidljivost ovulacije. Gotovo je nemoguće znati točan dan ovulacije. Suprotno uvriježenom mišljenju, ovulacija ne pada uvijek na 14. dan nakon posljednje mjesečnice! Zatim,tu je životni vijek spermija: oni mogu preživjeti do pet dana u jajovodima, čekajući da oplode jajnu stanicu (koja ima životni vijek od 12 do 24 sata).

Kako je ovulacija vrlo promjenjiva, bit će teško izračunati kakve su vam šanse da zatrudnite. Mnoge žene podcjenjuju rizik od trudnoće. Hitnu oralnu kontracepciju bi trebalo uzeti što je prije moguće nakon nezaštićenog odnosa. Ona djeluje odgađajući ovulaciju i na taj način sprečavai oplodnju. I dalje biste trebali nastaviti s redovitom kontracepcijom i koristiti neku dodatnu metodu zapreke (npr. kondom) sve do sljedeće mjesečnice kako biste izbjegli neplaniranu trudnoću.

Rizik od spolno prenosivih zaraza ako ne koristite kondom

Ako imate više partnera, povećava se rizik od zaraze spolno prenosivim bolestima. Savjetujemo vam da se redovito testirate na spolno prenosive infekcije kako biste izbjegli neželjene posljedice. Neki simptomi spolno prenosivih infekcija su: bol u području zdjelice, peckanje pri mokrenju, neredovito krvarenje i iscjedak neugodnog mirisa. Srećom, većina ovih infekcija se lako liječi ako su bakterijskog podrijetla. U svakom slučaju, najbolje je ne čekati predugo jer bi neke infekcije mogle dovesti do neplodnosti ako se ne liječe. Kada se radi o virusnim bolestima, postaje malo zamršenije. Zbog toga se ženama uvijek preporučuje dvostruka zaštita: metoda kontracepcije (poput tableta ili spirale) koja sprečava neplaniranu trudnoću i druga barijerna metoda (poput kondoma) koja sprječava spolno prenosive infekcije. Ako niste u stabilnoj vezi s partnerom u kojeg imate potpuno povjerenje, uvijek biste trebali koristiti kondom.