Žena: tijelo i reproduktivni sustav

Ah, tajne ženskog reproduktivnog sustava. Žensko tijelo ima organe koji se često vide kao izvor seksualnog užitka, kao i organe koji se ne vide a kojima je namjena da sudjeluju u reprodukciji. Ništa prekomplicirano kad imate prave informacije! Ovdje ćemo se osvrnuti na neke ključne dijelove ženskog tijela kako bismo vam pomogli da bolje razumijete svoje tijelo.

Stidnica

Stidnica se sastoji od vanjskih ženskih spolnih organa, drugim riječima, svega što se vidi ako nježno raširite velike stidne usne (svog spolnog organa) ispred ogledala – ipak je važno poznavati svoje tijelo! U stidnicu spadaju Venerin brežuljak, velike stidne usne, male stidne usne, klitoris ili dražica, predvorje rodnice, otvor mokraćne cijevi, vaginalni otvor, i otvor Bartolinijeve i Skenéove žlijezde. Male stidne usne, unutar velikih usana, štite vrh klitorisa i vaginalni otvor.

Klitoris: vanjski i unutarnji dio

“Unutarnji klitoris” je noviji pojam u anatomskim otkrićima. Zamislite strukturu kao što je prsna kost kod ptica: klitoris je mjesto gdje se vršak može vidjeti izvana a preostali dio se proteže unutra ispod velikih usana. Kada se stimulira, klitoris se može povećati iznutra i/ili izvana zato što tkivo nabrekne tijekom seksualne uzbuđenosti. Ovi dijelovi su dvije vrlo erogene zone. Reagirajući na užitak, tkivo klitoris otekne i postane tvrdo. Digne se, slično kao muški penis (vršak klitorisa se još naziva i glavić). Ova erekcija (da, imate erekcije) se ne mora nužno vidjeti jer je skrivena unutra.

Rodnica

Rodnica je kanal koji spaja vrat maternice (donji dio maternice) s vanjskim dijelom tijela. Kao reakcija na seksualnu uzbuđenost, ona se sama vlaži da bi se olakšala penetracija budući da omata penis svojim elastičnim mišićima, gotovo poput navlažene rukavice. Njen vanjski dio, s najviše živčanih završetaka, je osjetljiv na užitak. Neposredno unutar rodnice se nalazi himen, opna koja se potrga kad prvi put imate odnos – imajte na umu da ga nemaju sve žene, tako da on ni na koji način ne utječe na njihovu nevinost.

Maternica

Ovaj šuplji, kruškoliki organ podijeljen je na dva dijela: glavni dio, koji je tijelo maternice s materničnom šupljinom u središtu, i donji dio, cerviks ili vrat maternice, koji se otvara u rodnicu. Maternicu čini elastični/rastezljivi mišić koji se prilagođava rastu ploda dok se razvija. Šupljina maternice se proteže kroz tijelo i vrat maternice, a kroz taj prolaz spermiji pokušavaju doći do maternice i jajovoda tijekom ovulacije. Kroz njega, također, krv tijekom mjesečnice teče van.

Jajnici

Ove dvije male male žlijezde ovalnog oblika su smještene s obje strane maternice. Jajnici imaju dvostruku zadaću: proizvesti, obično naizmjenično, jednu jajnu stanicu po ciklusu i proizvoditi hormone estrogen i progesteron koje ispuštaju u krvotok. Ovo dvostruko djelovanje ima za cilj osigurati sve što je potrebno za početak trudnoće. Jajna stanica, kad je jajnik jednom oslobodi, ima od 12 do 24 sata da sretne spermij u jednom od dva jajovoda.

Jajovodi

Tijekom ovulacije jajna stanica se oslobađa iz jajnika. Premješta se u jedan od dva jajovoda koji vode u maternicu. U jednoj od ove dvije uske cijevi spermij će oploditi jajnu stanicu. Jednom kada je jajna stanica oplođena, ona nastavlja svoje putovanje krot jajovod kako bi stigla do maternice gdje se ugrađuje u sluznicu tj. stijenku. Tada dolazi do trudnoće. Ako jajna stanica nije oplođena, ona se ne ugrađuje i uklanja se prirodnim putem tijekom menstruacijskog krvarenja.