Izračunavanje dana ovulacije

Baš kao što ne postoje dva ista tijela, tako ni ne postoje dva ista menstuacijska ciklusa . Ovo može otežati određivanje dana ovulacije. Pitate se možete li zatrudnjeti devetog dana ciklusa? Naravno. Seks bez zaštite blizu razdoblja ovulacije, a da ne spominjemo seks bez zaštite tijekom ovulacije, nosi veći rizik od trudnoće.

Dakle, kad ste plodni i kad možete zatrudnjeti?

Izračunavanje dana ovulacije može biti komplicirano i radi se unatrag. Općenito se smatra da se ovulacija događa 14tog dana u ciklusu koji traje 28 dana. Ovaj dan se može izračunati odbrojavajući 14 dana unatrag od prvog dana sljedeće mjesečnice. Na primjer, ako je prvi dan vaše zadnje mjesečnice bio 1. lipnja, dan ovulacije bi trebao biti 14.svibnja. Nemaju sve žene ciklus od 28 dana, a i duljina ciklusa može varirati. To znači da može biti teško izračunati dan kada ovulirate.

Jajna stanica živi najviše 24 sata ali spermiji mogu preživjeti do pet dana. Oni strpljivo čekaju u reproduktivnom sustavu žene da dođe pravo vrijeme za oplodnju jajne stanice ako i kada ona bude prolazila kroz jajovode. Izračunavanjem dana ovulacije, imate veću kontrolu nad svojim seksulanim životom i rizikom od neplanirane trudnoće.

Spontana ovulacija? Nemoguće ju je predvidjeti.

Kada se radi o ovulaciji, žensko je tijelo podložno spontanim promjenama. Dan ovulacije varira od žene do žene i od ciklusa do ciklusa. Žene sportašice često imaju nepravilne ovulacije.

Ne trebate biti zabrinuti! Ovo se događa nasumično, ne sustavno; samo zapamtite da je između prvog i šestog dan ciklusa općenito rizik od trudnoće najmanji, što znači tijekom i neposredno nakon mjesečnice. I u svakom slučaju, ako još niste spremni za djecu, najbolji način da se izbjegne neplanirana trudnoća je koristiti zaštitu!