Kada počinje trudnoća? Kako se događa oplodnja?

Trudnoća: što je oplodnja?

Oplodnja je klasična priča o susretu spermija i jajašca. To je prvo što se mora dogoditi da bi trudnoća započela. Pa krenimo na putovanje kroz jajovode ….

Što je bilo prvo: oocita ili jajašce?

Ako ste rođeni s jajnicima, čestitamo – ponosni ste vlasnik nekoliko milijuna oocita! Niste sigurni što to znači? Saznajte.

Oocitama se nazivaju nezrele ženske jajne stanice. Neke od njih razvit će se u zrele jajne stanice (ovum=jajašce) tijekom folikularne faze na početku menstruacijskog ciklusa. Iako ste možda rođeni s nekoliko milijuna oocita, samo će nekoliko stotina njih dostići zrelost između puberteta i menopauze. Poznati su kao ovarijska rezerva/rezerva jajnika /zaliha jajnih stanica.

Ovulacija

Oocite su dragocjeni teret, i nalaze se se u zaštitnim vrećicama koje se sastoje od skupine folikularnih stanica. Svaka vrećica tvori folikul i svakog mjeseca nekoliko folikula izlazi na površinu jajnika, ali će samo jedan od njih sazreti i osloboditi jajnu stanicu – što je inače poznato kao ovulacija.

Vrlo je teško izračunati kada će se točno ovulacija dogoditi – čak i ako je vaš menstruacijski ciklus vrlo redovit. Pretpostavlja se da se to događa 14. dana (točno usred ciklusa), ali bilo što, od stresa do vježbanja, može poremetiti tjelesni sat/vaš biološki sat, i vrijeme ovulacije se može mijanjati od ciklusa do ciklusa.

Ako pokušavate spriječiti trudnoću, morate biti oprezni s ovulacijom. Budući da je točno vrijeme nepredvidljivo, riskirate trudnoću – bilo kad tijekom ciklusa ako imate odnos bez zaštite.

Petodnevni životni vijek spermija.

Nakon ovulacije, jajna stanica ima životni vijek od 12-24 sata. Tijekom tog vremena može biti oplođena spermijem (spermatozoidom). Da bi bio taj sretnik, spermij mora pobijediti oko 200-300 milijuna ostalih (da, toliko spermija se izbaci jednom ejakulacijom) da bi dospio do jajašca.

Nakon što uđu u rodnicu, najbrži spermiji putuju kroz cervikalni kanal maternice. Cervikalna sluz/Sluz grlića maternice se stvara kako bi se osiguralo preživljavanje spermija i poboljšala njihova pokretljivost. Brzina je važna: spermiji se utrkuju s vremenom – i jedni s drugima – nakon 5 dana će umrijeti.

Od milijuna spermija koji su započeli utrku, samo nekoliko stotina stigne u jajovod gdje jajašce strpljivo čeka. Najbolji spremij prodire u jajnu stanicu, što pokreće proces oplodnje. Jednom kada je jajašce oplođeno, ono postaje zigota. Dakle, kada imate loš dan, samo se prisjetite da je jedan dio nas nekada bio taj najbolji mali spermij koji je pobijedio milijune drugih da dođe do jajašca, i razveselit će te se.

Budući da spermiji mogu preživjeti do 5 dana u ženskom reproduktivnom sustavu, još uvijek postoji mogućnost začeća ako imate nezaštićen odnos, čak i kada mislite da ne ovulirate.

U početku, zametak izgleda poput kupine.

Nakon oplodnje, zigota se vrlo brzo počinje dijeliti kako bi postala zametak. Zigota postaje mala nakupina stanica koje izgledaju poput kupine (iako je puno, puno manja od toga). Nakupina, nazvana blastocita, se nastavlja kretati kroz jajovod prema maternici gdje se mora ugnijezditi u sluznicu maternice kako bi nastavila razvoj i kasnije postala zametak.

Ugnježđenje se označava kao početak trudnoće. To se obično događa između 6-12 dana nakon oplodnje.

Važne informacije

Ako koristite hitnu kontracepciju, poput tablete za dan poslije ili bakrene spirale, to može samo spriječiti trudnoću – ne može prekinuti trudnoću koja je već započela.

Tableta za dan poslije djeluje tako što odgađa ovulaciju, tako da nema jajašca koje će se susresti sa spermijem. Ako ste već ovulirali u vremenu između nezaštićenog odnosa i uzimanja tablete za dan poslije, onda hitno kontracepcijsko sredstvo neće djelovati, ali neće ni imati učinka na fetus ako zatrudnite.