Menstruacijski ciklus: ritam života

Od puberteta do menopauze, mjesečnice su nešto što većina žena može očekivati jedanput mjesečno.

Ovaj ritmički menstruacijski i hormonalni ciklus traje otprilike 28 dana, i dijeli se u dvije faze, prije i poslije ovulacije. Da se malo poslužimo stručnim jezikom, faza od prvog dana mjesečnice do ovulacije poznata je kao folikulinska faza, dok luteinska faza traje od ovulacije do sljedeće mjesečnice (ili trudnoće ako je jajajašce oplođeno). Ovo označava kraj ciklusa. Kako se ovi ciklusi događaju tijekom više od polovine života žene, pametno je naučiti ono što možda ne znate, kako biste bili sigurni da se vaše tijelo ponaša onako kako bi trebalo.

Sve počinje s mjesečnicom

Mjesečnica dolazi jednom mjesečno i, kako se čini, uvijek u krivi trenutak. U svakom ciklusu, sluznica maternice (endometrij) zadeblja zahvaljujući hormonima koje izlučuju jajnici. Ako niste trudni, to se zadebljanje sluznice odljušti. Stanice endometrija zajedno sa sluzi napuštaju tijelo u obliku krvarenja kroz rodnicu, poznatog kao mjesečnica.

Mjesečnica može biti različita kod svake žene. Općenito, traje između 3 i 7 dana, a iako ju je uobičajeno imati svakih 28 dana, može doći i između 20-45 dana. Svaka je žena jedinstvena, baš kao i njena mjesečnica! Ovo menstruacijsko otjecanje krvi ujedno označava i kraj jednog i početak novog reproduktivnog ciklusa. To se ponavlja od prvog dana prve menstruacije pa sve do menopauze – što čini polovinu vašeg života!

Dobro je znati: bitne činjenice o vašim jajnicima

Ove dvije male žlijezde ovalnog oblika, smještene s obje strane maternice, imaju dvostruku zadaću. Prva je da svaki jajnik proizvede, naizmjenično, zrelu jajnu stanicu svakih 28 dana. Druga zadaća jajnika je izlučivanje glavnih ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona) koji omogućuju nesmetano funkiciniranje reproduktivnog sustava.

Vaš mozak je zadužen za hormone

Prvi dio ciklusa – folikularna faza – odnosi se na razdoblje prije nego što oocita postane jajna stanica. Ova faza započinje mjesečnicom i završava ovulacijom. Tijekom tog vremena, jajnik postupno izlučuje više estrogena što pomaže da se sluznica maternice obnovi. Ova povećana proizvodnja potiče mozak da reagira i preuzme odgovornost.

Mozak proizvodi GnRH (hormon koji oslobađa gonadotropine). Uloga ove tvari je da potiče proizvodnju dva druga hormona koji putuju krvotokom do jajnika. FSH (hormon koji stimulira folikule) potiče rast 5 do 20 folikula – mjehurića u tkivu jajnika koji služe kao “vrećice” za nezrele jajne stanice. Ovi folikuli rastu ispod površine jajnika. Obično samo jedan folikul uspijeva stvoriti zrelu jajnu stanicu, a drugi folikuli propadaju. FSH je povezan s LH ili luteinizirajućim hormonom koji ima presudnu ulogu: jednom kada dosegne najvišu vrijednost, pokreće ovulaciju.

Dobro je znati: sve imamo ovarijsku rezervu – ograničen broj jajnih stanica

Svaka žena ima zalihu neobnovljivih spolnih stanica ili gameta (oocita) koje su nastale tijekom njezinog života u maternici. Količina ovih stanica je nepromjenljiva, što znači da ih ima ograničen broj i da se prirodno ne obnavljaju. Za žene koje razmatraju medicinski potpomognutu oplodnju procjena ovarijske rezerve /zalihe jajnih stanica jedan je od prvih koraka. Ovom procjenom vaš liječnik može utvrditi sposobnost jajnika da proizvode kvalitetne oocite, što je preduvjet za uspješnu umjetnu oplodnju.

Što treba znati o ovulaciji

Tijekom ovulacije folikul u jajniku prsne i oslobađa zrelu jajnu stanicu. Ovulacija se događa različitim danima, pa ju je stoga teško predvidjeti. Jednom kad je oslobođena, jajna stanica ima životni vijek od 12 do 24 sata, i tijekom tog vremena može biti oplođena spermijem.

Ovo se događa u jajovodu

Kad jajnik oslobodi jajnu stanicu, ona odlazi u jajovod koji povezuje jajnik s maternicom, pomjerajući se zahvaljujući malim resicama koje se nalaze u unutrašnjosti jajovoda. Ove nevjerojatne male resice će pomoći jajnoj stanici da stigne do svog konačnog odredišta.

Na svom putu jajna stanica će možda, a možda i neće, susresti spermije koji su krenuli prema njoj. Za to vrijeme, rasprsnuti folikul i dalje stoji na površini jajnika. Pretvara se u žuto tijelo (corpus luteum). Ovo žuto tijelo progesteron, kao i male količine estrogena. Zajedničko djelovanje ova dva hormona pridonosi zadebljavanju sluznice maternice. Ako se dogodi oplodnja, jajašce će se udobno ugnijezditi, a žuto tijelo će nastaviti proizvoditi visoku razinu progesterona kako bi ono ostalo ušuškano u svojoj čahuri. I ta će čahura otpustiti hormon – humani korionski gonadotropin (HCG). Ovaj hormon otkrivamo u urinu testovima na trudnoću i zbog njega indikatorska traka pokazuje da je test pozitivan. Ako se jajašce ne ugnijezdi, niste trudni, razina progesterona opada i uzrokuje da se sluznica maternice razgrađuje/ljušti. Tako se krug zatvara i vi ponovno dobijete mjesečnicu.

Dobro je znati: sluznica maternice postaje deset puta deblja između početka mjesečnice i kraja ciklusa, od 0,5 mm na 5 mm u 28 dana (ako niste trudni).