Pogled izbliza na tijelo muškarca

Jedino što razlikuje muškarce od žena je 23. par kromosoma. Kod muškaraca je to XY a kod žena XX. Baš ovaj XY par kromosoma utječe na tjelesne razlike, i naravno, reproduktivni sustav! Ako vam baš nije najjasnija razlika između sperme i spermija, na pravom ste mjestu. Evo činjenica o muškom reproduktivnom sustavu.

Spermij, 50% genetičkog koda

Muški spolni organi odgovorni su za stvaranje spermija. Ove muške spolne stanice sadrže kromosome koji nose polovinu gena budućeg ploda/fetusa. Jajna stanica – ženska spolna stanica – sadrži drugu polovinu (podržavamo jednakost!/da za jednakost!). Pri susretu ovo dvoje tijekom ejakulacije jajašce postaje oplođeno i nastaje zigota. Muškarci proizvode spermu počevši od puberteta pa do kraja života, dok žene prestaju proizvoditi jajašca kad dođu u menopauzu.

Što je spermij i što on radi?

Spermij je muška spolna stanica. Kada dođe do ejakulacije, spermiji se oslobađaju iz penisa u tekućini poznatoj kao sperma (sjemena tekućina). Sperma se sastoji od 90 posto tekućine koju proizvodi prostata i sjemeni mjehurići. Reagirajući na seksualnu uzbuđenost, sve se miješa! Sperma prolazi kroz mokraćnu cijev i izlazi kroz otvor na vrhu penisa. U prosjeku, muškarci izbacuju između 1,25 i 5,00 ml (1/4 žličice do 1 žličice) sperme svaki put kad ejakuliraju, a spermiji imaju životni vijek od dva do pet dana.

Tvornica spermija

Testis (sjemenik) je muška spolna žlijezda koja proizvodi i spermije i hormon testosteron. Testosteron pridonosi tjelesnim karakteristikama muškarca, koje se obično povezuju s pubertetom, poput dlakavosti, mutiranja (glasa) i razvoja spolnih organa/genitalija. Testis je smješten unutar mošnje (skrotuma) koja se nalazi ispod penisa. Mošnja štiti testis i čuva proizvedene spermije na optimalnoj temperaturi (otprilike 35 ° C), idealnoj za reprodukciju!

Čemu služi prostata?

Ova žlijezda veličine kestena se nalazi ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma ili zadnjeg crijeva. Okružuje mokraćnu cijev koja kreće iz mjehura i završava na vrhu glavića. Prostata luči i čuva tekućinu prostate, koja je jedan od sastavnih dijelova sperme. Zadaća ove tekućine je smanjiti ili neutralizirati kiselost rodnice prije nego što dragocjeni spermiji dospiju do nje. Tako se povećavaju šanse za preživljavanje spermija na njihovom putu do krajnjeg odredišta – jajne stanice.

Čemu služi mokraćna cijev?

Mokraćna cijev omogućava izbacivanje sperme i mokraće ili urina. Srećom, ove dvije stvari se nikad ne mogu događati istovremeno.

Od čega se sastoji penis?

Penis se sastoji od tijela i glavića, dijela nalik na gljivu, koji se nalazi na njegovom vrhu. Penis je osjetljiv na erotski podražaj, mehaničko trenje i dodir. Reagirajući na seksualnu uzbuđenost, penis se ukruti. Tijekom ejakulacije sperma prolazi kroz otvor koji se nalazi na vrhu ukrućenog penisa. Jednom kada uzbuđenje prestane, penis se vraća svojoj izvornoj veličini i obliku.

Kako nastaje erekcija?

Kada se muškarac seksualno uzbudi, dotok krvi u penis se povećava. Masa erektilnog tkiva duž penisa, poznata i kao spužvasto tijelo, tada se napuni krvlju. Penis se ukruti, izravna i poveća. Penis je prosječno dugačak od 7 do 10 cm u mirovanju, i od 13 do 18 cm u erekciji (kad se ukruti).