Postoji li rizik od trudnoće tijekom seksa bez kondoma?

‘Prije dva tjedna prvi put sam vodila ljubav s osobom koju stvarno volim. Od tada smo imali odnos tri puta. Jedini problem je što on ne želi staviti kondom jer mu smeta, a ja ga ne želim prisiljavati da ga stavlja. Zadnjih godinu dana uzimam tablete koje mi je moj liječnik propisao zbog akni i ljekarnik mi je rekao da je to kontracepcija. Ali ipak se bojim, moram li uzeti tabletu za dan poslije? ’
Charlotte, 17

Što kaže stručnjak:

Krenimo redom. Prvo provjerimo naziv lijeka kojeg vam je liječnik propisao da budemo sigurni da je to kontracepcijska tableta. Ako ste sačuvali upute o lijeku koje dođu u kutiji zajedno s tabletama, pronaći ćete sve infromacije koje trebate o kontracepcijskoj tableti.

Ako kontracepcijske tablete uzimate na ispravan način (tj. svaki dan u isto vrijeme, bez da propuštate uzeti tabletu) onda biste trebali biti zaštićeni protiv trudnoće. Ako ste propustili uzeti poneku tabletu, ili mislite da je kontracepcija zakazala iz bilo kojeg razloga, onda će vam ljekarnik ili liječnik moći najbolje reći je li hitna kontracepcija prikladna metoda.

Najmodernija tableta (pilula) za dan poslije je učinkovita do 5 dana nakon seksa bez zaštite, tako da ako ste nezaštićen odnos imali 4 puta tijekom dva tjedna tableta za dan poslije može djelovati samo za zadnji put (ako ste je uzeli u roku od 5 dana). Tableta za dan poslije vas ne može zaštiti u slučaju ponovljenog nezaštićenog odnosa, i nažalost, nikakva hitna kontracepcija neće biti učinkovita ako se seks bez zaštite dogodio prije dva tjedna.

Ako vaš partner ne koristi kondom, možda riskirate dobiti spolno prenosivu zaraznu bolest. Zapamtite, ni tableta za redovnu kontracepciju, a ni tableta za dan poslije vas ne mogu zaštiti protiv spolno prenosivih zaraznih bolesti – to može samo kondom.

Ako je vaš partner odbijao koristiti kondom i s prijašnjim seksualnim partnericama, možda izlaže i sebe i vas riziku spolno prenosivih zaraza. Ako se brinete, možete se testirati na spolno prenosive zaraze nakon seksa bez zaštite. To može napraviti u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama o čemu se trebate posavjetovati s vašim liječnikom opće medicine, ginekologom ili drugim zdravstvenim radnikom.

Na kraju, ako vas brine seks bez kondoma – čak i ako je to s nekim koga volite – možete reći “Ne”. To je vaše tijelo, vaš izbor i vaš bi partner trebao poštovati vašu odluku.