Može li se zatrudnjeti ako uzmete tabletu za dan poslije?

‘Kad sam zadnji put spavala s dečkom, kondom je ostao u meni nakon ejakulacije. Otrčali smo u ljekarnu i nakon sat vremena uzela sam tabletu za dan poslije. Bilo je to prvi put da mi se to dogodilo! Otad sam izbezumljena: mogu li biti 100% sigurna da nisam trudna? ’
Anonimna, 21

Što kažu stručnjaci:

Tableta za dan poslije je hitna oralna kontracepcija i ispravno ste postupili što ste ju uzeli tako brzo kako biste izbjegli neplaniranu trudnoću. Hitna oralna kontracepcija se temelji na principu odgađanja ili sprječavanja ovulacije. Postupak uključuje jednu tabletu koja se uzima na usta što je prije moguće. Imajte na umu da se njena djelotvornost smanjuje što je kasnije uzmete. Što se tiče tableta za dan poslije, imate dvije mogućnosti: tabletu s levonorgestrelom možete uzeti do 3 dana (72 sata) nakon nezaštićenog odnosa, a tabletu za dan poslije koja sadrži molekulu ulipristalacetata možete uzeti do pet dana (120 sati) nakon nezaštićenog odnosa. Obje tablete djeluju tako što sprečavaju ili odgađaju ovulaciju, što će spriječiti da jajašce bude oplođeno spermijima/spremom čime se izbjegava rizik od trudnoće. Ulipristalacetat je djelotvorniji od levononorgestrela.

Bitno je napomenuti da tableta za dan poslije ne zamjenjuje redovitu kontracepciju. Ona se temelji se na principu odgađanja ili sprečavanja ovulacije tijekom vremena preživljavanja spermija, te je samo rezervna metoda kontracepcije.

Potpuno je normalno biti nervozan ili uznemiren nakon što ste uzeli tabletu za dan poslije. Pripazite na simptome kao što su: mjesečnica vam kasni više od sedam dana, obilnija je ili slabija nego inače, grudi su vam osjetljive ili imate mučninu ili bol u trbuhu. Ako osjećate ove simptome, preporučuje se da napravite test na trudnoću. Ako je negativan, razmislite o metodi redovite kontracepcije koja će vas štititi tijekom cijelog menstruacijskog ciklusa. Ako je test pozitivan, trebate se javiti liječniku. Stručnjaci su tu da vam pomognu pronaći najbolji naredni korak. Znajte da niste sami.