Zajednička odgovornost za kontracepciju

‘Živim u malom selu i ne želim da svi znaju o mom seksualnom životu, pogotovo ne moji roditelji! Zato sam poslala dečka da kupi hitnu kontracepciju u ljekarni. Ljekarnica mu je odbila izdati tabletu za dan poslije. Mislim da to nije fer! I dečka se tiče, zar ne?’
Anonimna, 18

Što kažu stručnjaci:

Kao prvo, najvažnija dužnost ljekarnika je zdravlje njegovih pacijenata. Ona je dio etičkog kodeksa ljekarničke struke, a ljekarnik treba procijeniti opravdanost izdavanja svakog lijeka. Također, ljekarnik kao pojedinac može odbiti izdati hitnu kontracepciju zbog priziva savjesti, ali je ljekarna u takvim slučajevima dužna osigurati nesmetano izdavanje hitne kontracepcije . Nažalost, u ovoj konkretnoj situaciji ljekarnik nije razgovrao osobno s Vama kao s korisnicom, nego s trećom osobom (vašim dečkom). Prije nego što ljekarnik odluči izdati lijek, mora potvrditi nekoliko stvari. Kroz razgovor on može odrediti odgovara li vaša situacija kriterijima i uvjetima za primjenu hitne kontracepcije. Razgovor također omogućava ljekarniku da informira pacijenta o prednostima redovite kontracepcije, prevenciji spolno prenosivih zaraza i drugih vrijednih informacija koje vam mogu pomoći da u budućnosti prakticirate siguran seks.

To znači da ljekarnik može donijeti neovisnu prosudbu i odbiti izdati lijek ako ne može razgovarati s vama i pružiti vam odgovarajuće informacije (npr. o nuspojavama). U većini ljekarni, ljekarnik će predložiti da nazove korisnicu kako bi procijenio situaciju, i tako riješiti problem. Ali nažalost, svi ljekarnici nemaju takav pristup, iz nekih svojih razloga, kao što se dogodilo u vašem slučaju.

Premda su tablete za hitnu kontracepciju u većini zemalja dostupne bez recepta, u nekim slučajevima (daleko ste od kuće, putujete, ne možete otići do svoje ljekarne iz raznih razloga itd.), možete zatražiti od svog liječnika da vam unaprijed napiše recept za hitnu kontracepciju sa osobnim podacima. Tada ćete u slučaju potrebe moći preuzeti tabletu za dan poslije u bilo kojoj ljekarni.

Naposlijetku, kontracepcija treba biti stvar i muškarca i žene. Komunikacija je ključna da bi se donosile ispravne odluku i dijelila odgovornost za kontracepciju.