Mjesečnica mi kasni nakon što sam uzela tabletu za dan poslije – trebam li se zabrinuti?

‘Zaboravila sam uzeti nekoliko tableta tijekom zadnjeg ciklusa. Propustila sam najmanje dvije tablete. U panici, uzela sam tabletu za dan poslije 12 sati nakon seksa sa dečkom. Bilo je to sad već prije dva tjedna! Od tada, on koristi kondom, a ja uzimam kontracepciju. Ipak, još nisam dobila mjesečnicu. Kasni mi tri dana i vrlo sam zabrinuta. Znači li to da sam trudna?’
Anonimna, 23
(zaboravljena tableta)

Što kaže stručnjak:

Tableta za dan poslije sadrži tvar koja pomaže spriječiti trudnoću sprečavanjem ili odgađanjem ovulacije zbog čega ne može doći do oplodnje. Kod nekih žena, tableta za dan poslije može prouzročiti da mjesečnica dođe ranije. Kod drugih je suprotno – tableta uzrokuje da mjesečnica kasni. Nema razloga za paniku ni u jednoj ni u drugoj situaciji. Ispravno ste postupili što od tada koristite kondome i što ste nastavili uzimati oralnu kontracepciju. Bravo za odgovorno ponašanje.

Strah od trudnoće i hormonalne promjene povezane sa stresom također mogu biti razlogom zašto vam mjesečnica kasni, pogotovo ako nemate nikakvih simptoma koji bi mogli ukazivati na trudnoću (kao što su mučnina, natečene grudi itd.). Preporučljivo je pričekati tjedan dana nakon datuma kad ste očekivali mjesečnicu prije nego napravite test na trudnoću kako biste bili sigurni da su rezultati točni – test je lako pronaći u ljekarni. Ako test bude negativan a vi još niste dobili mjesečnicu, savjetuje se da zakažete pregled kod svog liječnika. U slučaju bilo kakve sumnje, liječnik će vas poslati na krvne pretrage da provjeri beta-hCG (hCG je hormon koji luči posteljica) i da otkrije što se događa.