Nastupa li ovulacija uvijek na 14. dan nakon mjesečnice?

‘Na internetu sam pročitala da ovulacija pada na 14. dan, a kako bismo potvrdili da je to taj dan, treba samo vidjeti povećava li se temperaturna krivulja. Zvuči previše jednostavno! Je li to točno?’
Laura, 20

Što kažu stručnjaci:

Općenito govoreći, znamo da obično 14. dana prije mjesečnice (a ne nakon) dolazi do porasta LH – luteinizirajućeg hormona koji prethodi ovulaciji za 24 do 36 sati. Tehnički gledano, dan ovulacije znamo tek nakon što se ona dogodi. Ako ženin menstruacijski ciklus traje 28 dana i ona ovulira 14. dan, procjenjuje se da je razdoblje plodnosti između 11. i 14. dana ciklusa. Imajte na umu, ove se procjene daju kao smjernice za žene koje žele zatrudnjeti i imaju redovit ciklus. U stvarnosti, menstruacijski ciklus varira od mjeseca do mjeseca i od jedne žene do druge, pod utjecajem hormona. Vanjski čimbenici kao što su jake emocije i intenzivni treninzi također mogu utjecati na ciklus.

Ukratko – ne, temperaturna krivulja nije pouzdan oblik kontracepcije zato što ona daje podatke o trajanju i pravilnosti vaših ciklusa nakon što je došlo do ovulacije (kad je već prekasno!). Kako to točno funkcionira? Od prvog dana menstruacijskog ciklusa (prvog dana mjesečnice) do prvog dana sljedeće mjesečnice, temperaturu morate izmjeriti čim se probudite (prije nego što ustanete iz kreveta), prije jela, i uvijek istim toplomjerom. Zatim morate zabilježiti podatke na grafičkom prikazu ciklusa do najbliže desetinke (1/10). Na kraju ciklusa, spojite točkice i nacrtajte krivulju. Da biste koristili ovu metodu, morate se svakodnevno posvetiti ovoj rutini. Temperatura je obično niža u prvom dijelu ciklusa (folikularna faza). Nakon što je došlo do ovulacije, temperatura obično poraste tijekom drugog dijela ciklusa, što je predstavljeno povišenom ravnom crtom. Ova temperatura će se održavati tijekom luteinske faze (pokazatelj je porasta razine progesterona) sve dok se ne snizi na kraju ciklusa kada imate mjesečnicu.

Ova metoda ne uzima u obzir činjenicu da plodno razdoblje traje oko 5 dana i da se ovulacija prepoznaje samo nakon što se dogodila. Sigurnije je koristiti učinkovitiju metodu kontracepcije kako biste izbjegli trudnoću!