Nažalost, puno je krivih predodžbi o hitnoj kontracepciji. Mi smo tu da otklonimo zablude i približimo činjenice.

Mit broj 4: tableta za dan poslije štiti me od trudnoće tijekom cijelog ciklusa.

Ova zabluda može dovesti do neplanirane trudnoće, jer NE, tableta za dan poslije ne zamijenjuje drugo sredstvo redovite kontracepcije. Hitnu kontracepciju treba upotrebljavati kao rezervu samo ako su sve ostale metode zakazale.

Koliko dugo djeluje tableta za dan poslije?

Nakon nezaštićenog odnosa ili nezgode (kad kondom pukne, zaboravite tabletu, zaboravite koristiti kontracepciju), spermiji kreću na jedno malo putovanje. Putuju kroz rodnicu, a potom ulaze u maternicu preko cerviksa/vrata maternice i smještaju se u jajovodima. Kad se jajašce oslobodi iz jednog od vaša dva jajnika, ono prolazi kroz jajovode, gdje se može biti oplođeno spermijima. Spermiji žive do 5 dana.

Tableta za dan poslije utječe na ovulaciju odgađajući ili zaustavljajući proces da bi spriječila susret jajne stanice i spermija, a time i moguću oplodnju.

Tableta za dan poslije, ako se uzme na vrijeme, može spriječiti trudnoću nakon jednog nezaštićenog odnosa, ali neće vas štiti u ponovnim odnosima. Zato je važno odabrati redovitu metodu kontracepcije koja najviše odgovara vama i vašem načinu života.

Koje mjere predostrožnosti bih trebala poduzeti nakon što uzmem tabletu za dan poslije?

Važno je napomenuti da do ovulacije ipak može doći kasnije u ciklusu nakon što ste uzeli tabletu za dan poslije. To znači da ste potencijalno plodni u periodu između uzimanja tablete za dan poslije i sljedeće mjesečnice. Ovo vrijedi čak i ako koristite obične kontracepcijske tablete, vaginalni prsten ili kontracepcijski flaster.

Zapravo, tableta za dan poslije može privremeno izmijeniti učinkovitost vaše redovite kontracepcijske tablete, prstena ili flastera – što je dobro je znati ako vam je tableta za jutro poslije trebala zato što ste zaboravili uzeti redovitu kontracepciju. Sve će se ponovo stabilizirati i vratiti na staro kad započne sljedeći ciklus, ali do tada obavezno koristite kondom ako imate odnose kako biste izbjegli rizik od trudnoće.

Ako želim imati odnos nakon što sam uzela tabletu za dan poslije, ne moram koristiti zaštitu.
#1
Točno
#2
Ovo je točan odgovor
Netočno
%
Točno
%
Netočno

Smijem li tabletu za dan poslije uzeti dva puta tijekom istog ciklusa?

Ne preporučuje se tabletu za dan poslije koristiti višekratno kao metodu redovite kontracepcije, jer je manje učinkovita od uobičajenih kontracepcijskih tableta.

Međutim, ako vam je redovita kontracepcija ponovo zakazala, a budite sigurni da se to može dogoditi bilo kome od nas, možete je ponovo koristiti.

Ali imajte na umu da je to možda manje učinkovito. Zašto? Zato što tableta za dan poslije djeluje tako što odgađa ovulaciju: ako se ovulacija već dogodila u vrijeme uzimanja tablete za dan poslije po drugi put u istom ciklusu, tableta neće biti učinkovita. Kao što se kaže „bolje spriječiti nego liječiti“ – budite oprezni i držite kondome pri ruci (torbica ili noćni ormarić su izvrsna mjesta) do sljedeće mjesečnice!