Mnogo je predrasuda o hitnoj kontracepciji i mi smo tu da razlučimo istinu od zabluda. Detaljnje ćemo razmotriti kakva je veza između tablete za dan poslije i plodnosti.

Mit broj 2: ako uzmemo tabletu za dan poslije, riskiramo da budemo neplodni?

Iako trenutno niste spremni imati djecu, jednog dana možda poželite osnovati obitelj. Ipak, zbog zabluda o tableti za dan poslije možete brinuti kako ona utječe na (vašu) plodnost. Tu smo da razjasnimo nedoumice i uvjerimo vas da tableta za dan poslije ne utječe na plodnost u budućnosti. Vrlo je vjerojatno da će vam se plodnost brzo vratiti nakon tablete za dan poslije. Ona djeluje isključivo na ovulaciju u trenutnom ciklusu, stoga od sljedeće mjesečnice vaš ciklus i ovulacija će ponovo biti normalni. Štoviše, ako ponovo imate nezaštićeni seks u ciklusu u kojem ste uzeli tabletu za hitnu kontracepciju – možete ostati trudni! Zato se do kraja ciklusa treba štititi kondomom. Neka vas to umiri!

Kako djeluje tableta za dan poslije?

Krenimo redom – kada se radi o hitnoj oralnoj kontracepciji, vrijeme je od presudne važnosti. Ako ste imali nezaštićen odnos ili je vaša metoda kontracepcije zatajila, tableta za dan poslije odgađa ili zaustavlja ovulaciju, sprečavajući oplodnju jajašca spermom koja čeka u jajovodima. Važno je tabletu za dan poslije uzeti što je prije moguće da bi ona bila učinkovita. U nekim slučajevima, ovulacija se ipak dogodi kasnije u ciklusu, kad su spremiji već uginuli i kad su jajovodi čisti. Ili se ovulacija uopće ne dogodi u tom ciklusu. Čim vam se mjesečnica vrati i započne vaš sljedeći ciklus, sve će se vratiti na staro. Zapamtite samo da, budući da tableta za dan poslije utječe na dan ovulacije, vaša sljedeća mjesečnica može doći ranije ili kasnije nego što bi trebala. To znači da je nužno koristiti kondome do sljedećeg ciklusa kako biste izbjegli neplaniranu trudnoću. Budite uvjereni da ovo ne utječe na vašu plodnost u sljedećem ili narednim ciklusima, budete li pokušavali zatrudnjeti.

Hitna oralna kontracepcija nepovoljno utječe na plodnost
#1
Točno
#2
Ovo je točan odgovor
Netočno
%
Točno
%
Netočno

Ako uzmem tabletu za dan poslije više puta, može li me to učiniti neplodnom?

Ne. Unatoč onome što ste možda čuli, ako uzmete tabletu za dan poslije i više puta, to ne uzrokuje neplodnost. Razlog tomu je što tableta djeluje isključivo tako da sprečava da jajšce bude oplođeno spermijima kao što je opisano gore, bez utjecaja na vaš organizam. Ipak, ako se dogodi da ste tabletu za dan poslije uzeli nekoliko puta u kratkom periodu, razmislite o tome i posavjetujte sa svojim liječnikom kako bi ste pronašli bolju, redovitu kontracepciju koja odgovara vašem načinu života. Tabletu za dan poslije ne bi trebalo upotrebljavati kao redovitu metodu kontracepcije (kao što su kondomi ili tablete). Ako ste tabletu za dan poslije uzeli nakon nezaštićenog odnosa ili nakon što je redovita kontracepcija zatajila/zakazala, preporučuje se da koristite kontracepcijsku metodu zapreke (kondome) do kraja ciklusa kako biste bili sigurni da neće doći do neplanirane trudnoće.

Može li tableta za dan poslije utjecati na moje buduće trudnoće?

Odgovor je ne. Kad uzmete tabletu za dan poslije, njen aktivni sastojak će spriječiti oplodnju jajašca odgađajući ovulaciju za 5 dana. Nakon njenog djelovanja plodnost se brzo vraća. Malo je vjerojatno da će vas upotreba hitne oralne kontracepcije spriječiti da zatrudnite u budućnosti.

I na kraju, ako prekasno uzmete tabletu za dan poslije i već ste trudni, ona ne utječe na vašu trudnoću ni na koji način. U tom slučaju biste trebali zakazati pregled kod svog liječnika i porazgovarati o daljnim mogućnostima i koracima.