Mit broj 1: ako uzmemo tabletu za dan poslije, to je isto kao da smo napravili mini pobačaj

“Je li tableta za dan poslije pobačaj?” Ne. Ovo je česta zabluda koja u isti koš trpa dvije različite stvari, i nažalost, teško ju je iskorijeniti! Ipak, razumljivo je da riječ “pobačaj” izaziva dvojbu i da zbog toga oklijevate. Uzimanje tablete za dan poslije nije isto što i medicinski pobačaj (svojevoljni prekid trudnoće), budući da je to način izbjegavanja trudnoće odgađanjem ovulacije, a ne prekid trudnoće.

Što se događa nakon nezaštićenog odnosa ili odnosa sa slabom zaštitom?

Događa se sljedeće: bilo da ste zaboravili uzeti tabletu, ili je kondom pukao, ili ste jednostavno zaboravili koristiti kontracepciju, mjere predostrožnosti ostaju iste. Spermiji koji su ostali na dnu rodnice kreću gore kroz vrat maternice prema maternici, a zatim do jajovoda, gdje čekaju ovulaciju i dolazak jajne stanice. Jajna stanica se oslobađa iz jednog od dva jajnika tijekom ovulacije. Jajna stanica može preživjeti od 12 do 24 sata u jajovodu dok spermiji mogu preživjeti do 5 dana.

Ako se sretnu, onda se događa oplodnja. Oplođeno jajašce će se tada nastaviti spuštati u maternicu, gdje će se ugnijezditi u stijenku maternice nakon oplodnje: ovo se naziva implantacija ili ugnježđivanje, kojeg olakšava zadebljavanje endometrija – sluznice maternice. Neki smatraju da trudnoća započinje već oplodnjom, ali mnogi drugi smatraju kako ona započinje tek onda kad se jajašce pravilno ugnijezdi.

Kako djeluje tableta za dan poslije?

Tableta za dan poslije zaustavlja ili odgađa ovulaciju, što sprječava spermije koji čekaju u jajovodima da oplode jajašce dok se ono spušta prema maternici.

Ukratko: tableta za dan poslije djeluje tako što odgađa ovulaciju. Bez ovulacije nema ni oplodnje. Bez oplodnje ne postoji mogućnost implantacije (ugnježđenja oplođenog jajašca). Dakle, odgađajući ovulaciju, tableta za dan poslije sprječava da do trudnoće dođe, a ne izaziva pobačaj!

Što se događa tijekom medicinskog pobačaja?

Pobačaj uključuje postupak koji je potpuno drukčiji. Slobodno razgovarajte sa svojim bližnjima koji vam mogu biti emocionalna potpora ili sa liječnikom koji vam može pomoći da otkrijete koje sve mogućnosti imate da biste bili sigurni da činite ono što je ispravno za vas i vaš način života.

Pobačaj se u Republici Hrvatskoj smije izvesti isključivo u bolničkoj ustanovi, a može se učiniti kemijskim putem (uzimanje tablete za pobačaj) ili mehanički (struganjem maternice).

Hitna oralna kontracepcija je vrsta mini pobačaja.
#1
Točno
#2
Ovo je točan odgovor
Netočno
%
Točno
%
Netočno