Vrijeme je da otklonimo zablude o hitnoj kontracepciji. Odgovaramo na neke česte predrasude kako bismo vam pomogli da bolje shvatite kako djeluje tableta za dan poslije. Čitajte dalje i doznajte odgovore koje ste tražili.

Mit broj 3: tableta za dan poslije je prava “hormonska bomba” koja će dugoročno poremetiti moje cikluse.

Ova unaprijed stvorena predodžba koja se stalno ponavlja je zaista pogrešna. Da razjasnimo: tableta za dan poslije sadrži molekulu koja utječe na hormonsku aktivnost u vremenu kad se uzme, da bi zaustavila ili odgodila ovulaciju. Njena je prednost što sprječava oplodnju jajašca spermom, ako se uzme brzo nakon nezaštićenog ili slabo zaštićenog odnosa. Što je ranije uzmete, vjerojatnije je da će djelovati. Budite sigurni da će vam ciklusi ponovo biti normalni nakon mjesečnice.

Koje su moguće nuspojave tablete (pilule) za dan poslije?

Nuspojave se razlikuju od žene do žene, baš kao i kod bilo kojeg drugog lijeka. Najčešće se prijavljuju glavobolja, vrtoglavica, bol u trbuhu, bol u dojkama, osjećaj umora i mučnine, ali obično su vrlo blage. Ako mučnina izazove povraćanje u roku od tri sata nakon što ste uzeli tabletu za dan poslije, savjetuje se da uzmete i drugu.

Dobre vijesti? Neželjeni učinci su obično privremeni i podnošljivi. Vaša sljedeća mjesečnica može doći ranije ili kasnije nego inače, što nije ni nenormalno niti vas treba brinuti.

Jedna napomena, ipak: ako primjetite da vam mjesečnica kasni više od tjedan dana, napravite test na trudnoću da provjerite je li tableta za dan poslije djelovala. Nema potrebe da test radite ranije jer rezultat ne bi bio pouzdan. Ako je test pozitivan i ne želite nastaviti trudnoću, u redu je zatražiti pomoć, niste sami. Vaš liječnik će vam objasniti koje mogućnosti imate i možete odabrati ono što je najbolje za vašu situaciju. Korisno je potražiti emocionalnu podršku u svom okruženju, bilo da je to supružnik, prijatelji, obitelj ili zdravstveni djelatnici, s kojima možete razgovarati i razmisliti o svojoj odluci.

Ako zatrudnite obavezno (!) se morate javiti Vašem liječniku. Budite uvjereni da tableta za dan poslije ne sprječava trudnoću da bude uredna.

Hitna oralna kontracepcija je “hormonska bomba” koja će poremetiti moje cikluse.
#1
Točno
#2
Ovo je točan odgovor
Netočno
%
Točno
%
Netočno

Utječe li tableta za dan poslije na plodnost?

Tableta za dan poslije ne utječe na plodnost jer djeluje na ovulacijski ciklus kad je uzmete. Stoga, ona neće spriječiti da zatrudnite kada za to dođe vrijeme. Gdje god da ste čuli ovaj mit, budite uvjereni da neplodnost nije među neželjenim učincima tablete za dan poslije.

Ipak imajte na umu da je tableta za dan poslije hitna oralna kontracepcija namijenjena povremenoj uporabi. Ukoliko se nađete u situaciji u kojoj postoji rizik da se nezaštićeni odnos dogodio nekoliko puta u kratkom vremenskom periodu, svakako se obratite svom liječniku kako biste našli metodu redovite kontracepcije koja vam najbolje odgovara.