Što treba znati prije odlaska liječniku?

Odlazak liječniku radi kontracepcije može se činiti zastrašujućim zadatkom. Ali budite sigurni da je vaš razgovor potpuno povjerljiv, a vaš liječnik je tu da odgovori na sva vaša pitanja i nedoumice, te da vas posavjetuje kako biti sigurni kada ste seksualno aktivni. Čitajte dalje da saznate više o tome što možete očekivati kada posjetite svog liječnika.

Kako pronaći pravog liječnika za odabir odgovarajuće metode kontracepcije?

Kada se radi o pronalaženju prave metode kontracepcije za vas, osoba koja može pomoći u odabiru metode je vaš ginekolog, od kojeg možete dobiti ne samo prave informacije i savjet, nego i recept za besplatnu redovitu kontracepciju. I liječnik školske medicine kao i liječnik obiteljske medicine mogu vam pružiti više informacija ako ste u školi ili na fakultetu. Za iskustva možete pitati svoje roditelje, rođake ili prijatelje.

Kada treba posjetiti liječnika radi kontracepcije?

Ova odluka je u potpunosti na vama. Možda će vam biti korisno posavjetovati se prije prvog odnosa, kako biste dobili odgovore na sva pitanja. Ako ste već imali spolni odnos, pregled je dobar način da budete sigurni da sve normalno funkcionira i da saznate više o tome koja metoda kontracepcije vam odgovara. Čak i ako trenutno niste seksualno aktivni, savjetovanje s liječnikom je koristan način da postavite sva pitanja koja možda imate, tako da se možete pripremiti. Vaš liječnik opće prakse moći će odgovoriti na sve nedoumice koje imate u vezi svog menstruacijskog ciklusa.

Možete li posjetiti liječnika sami ako ste mlađi od 16 godina?

Možete. Ne trebate dozvolu roditelja za savjetovanje, a vašeg liječnika obvezuje liječnička tajna što se tiče onoga o čemu razgovarate. Vaš liječnik neće ništa prenijeti vašim roditeljima, osim u iznimnim slučajevima kada vam je život ugrožen. Ako radije ne biste išli sami, a neugodno vam je posjetiti liječnika u pratnji roditelja, možete povesti rodicu ili prijateljicu kao dodatnu podršku.

Morate li tijekom posjeta obaviti ginekološki pregled?

Ne morate obaviti ginekološki pregled tijekom posjeta. Ako vam se ponudi, imate ga pravo odbiti. Međutim, liječnik će vam postaviti pitanja o vašem zdravstvenom stanju i seksualnom ponašanju koja su važna da bi pronašao odgovarajuću kontracepcijsku metodu za vas. Ova pitanja mogu obuhvatiti bilo koje lijekove koje uzimate, vašu seksualnu prošlost i vaše životne navike poput pušenja ili prehrane. Ako bude smatrao da je sve kako treba, liječnik će vam vjerojatno preporučiti ginekološki pregled nakon prvog spolnog odnosa. Naravno, ako tražite savjet o nečemu određenom što vam se događa (poput obilnih mjesečnica ili neuobičajenih bolova), liječnik će vas morati pregledati kako bi utvrdio što se događa. Ali opustite se, proces je gotovo bezbolan i dio je rutine seksualno aktivnog života.

Hoćete li osjetiti bol tijekom pregleda?

Sve ovisi o osobi, ali općenito postupak je više neugodan nego bolan. Da bi pregledao vrat maternice, liječnik će se koristiti medicinskim instrumentom koji se zove spekulum. Prateći upute liječnika kada pravilno nagnuti/ podignuti zdjelicu i udahnuti, možete smanjiti bol ili nelagodu koji se mogu pojaviti. Ako imate nizak prag tolerancije boli ili ste nervozni zbog pregleda, možete razgovarati s liječnikom prije pregleda kako bi vam pomogao da se umirite.

Kada treba ponovo posjetiti liječnika nakon što su vam propisane tablete za kontracepciju?

Ako nemate komplikacija ili ne mislite da ste trudni, kontrolni ginekološki pregled nije potreban nakon što su vam propisane kontracepcijske tablete. Zapamtite da se tablete obično propisuju na 6-12 mjeseci, pa da biste ponovo dobili recept, morat ćete ponovno posjetiti svog liječnika kako biste mogli nastaviti koristiti kontracepciju. Dok ste tamo, liječnik vam može izmjeriti krvni tlak kako bi provjerio je li sve u redu. Imajte na umu i da ćete trebati napraviti neke krvne pretrage 3 do 6 mjeseci nakon što ste počeli uzimati tablete.

Kada treba posjetiti liječnika radi pregleda dojki?

Morate se posavjetovati s liječnikom ako primijetite da su se struktura ili izgled dojki promijenili. (kao što su rupice/udubljenja ili hematomi/podljev/modrica) ili ako pronađete kvržicu u nekoj od dojki. Ciste i fibroadenomi mogu biti benigni/dobroćudni, ali ako nisu, lako se mogu liječiti ako ih se rano otkrije. Što se tiče raka dojke, on je obično vrlo rijedak kod mladih žena, a također ga je lakše liječiti ako se otkrije rano. Ako ne primijetite ništa neobično, pregled dojki se preporučuje nakon 25. godine. Žene koje u svojoj obitelji imaju slučajeve karcinoma dojke, trebaju se redovito pregledavati.

Je li pregled dojki bolan?

Obično nije bolno, ali ako su vam grudi posebno osjetljive, bilo bi dobro to spomenuti svom liječniku. Pregled se vrši u dvije faze: pregled, gdje liječnik promatra prsa u cjelini (oblik, simetriju, prisutnost udubljenja/rupica/), zatim palpacija, koja se sastoji od toga da liječnik klizi prstima preko grudi kako bi napipao bilo što neobično (poput kvržice ili neuobičajenog iscjetka). Ako vaš liječnik ima bilo kakvih sumnji ili otkrije problem, uputit će vas na temeljitiji pregled (poput mamografije, ultrazvuka dojki ili magnetne rezonance).

Što učiniti ako ste još uvijek nervozni zbog pregleda?

Budite uvjereni da je ovaj pregled potpuno rutinski. U pravilu, liječnik pregledava dojke i grlić maternice odvojeno, pa nećete morati biti goli tijekom pregleda. Također, nije nužno da oba pregleda obavljate u istom navratu niti kod istog liječnika. Duboko udahnite i neka vam bude utjeha to što se brinete o svom tijelu.