STI: 5 stvari kako biste ih bolje razumjeli

STI je skraćenica od tri slova koji znači spolno prenosive infekcije (zaraze). Vaši roditelji (ili čak i vi) za njih možda znaju kao za spolno prenosive bolesti. Kako god ih nazivali, odnose se na istu stvar: infekcije koje se prenose s jedne osobe na drugu tijekom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa. Raširenije su nego što mislite i puno spolno prenosivih bolesti uopće nema simptoma. Iako mogu biti zastrašujuće, ima i dobrih vijesti: nikada se nije bilo lakše testirati. Većinu spolno prenosivih zaraznih bolesti nije teško liječiti, ali bolje ih je izbjeći upotrebom kondoma.

1. Upoznajte se s opasnim situacijama

Kontracepcijske metode poput hormonske tablete i spirale izvrsni su načini zaštite od trudnoće, ali nažalost ne i od spolno prenosivih infekcija (zaraza). Svatko tko prakticira oralni, vaginalni ili analni seks ili čak genitalni kontakt kože na kožu s drugom osobom može se zaraziti spolno prenosivom zarazom. Korištenje muških ili ženskih kondoma tijekom vaginalnog, oralnog i analnog seksa je jedini način na koji možete zaštititi sebe i partnera od spolno prenosivih zaraznih bolesti.

Evo nekoliko situacija u kojima biste trebali poduzeti mjere predostrožnosti

  • Upravo ste upoznali nekoga tko vas jako privlači i stvarno želite seks s njim. Savjet: kao prvo, svi smo to doživjeli. Ako se nađete u takvoj situaciji, oboje biste se trebali testirati na spolno prenosive zaraze (mnogo je češće nego što mislite) i dok ne dobijete rezultate, pokušajte ograničiti seksualnu aktivnost s partnerom kako biste izbjegli dodatne rizike ili koristite kondome prilikom seksa.

  • Imate puno seksualnih partnera. Ovdje nema mnogo izbora. Koristite kondom, čak i za oralni seks jer nikad ne znate!

2. Mogu biti neprimjetne

Neke spolno prenosive zaraze imaju simptome (tada govorimo o spolno prenosivim bolestima), pa biste u tom slučaju trebali konzultirati svog liječnika. Neki uobičajeni simptomi uključuju: peckanje, neobičan iscjedak neugodnog mirisa, izrasline i mala aštećenja tkiva ili ranice na spolnim organima. Ovi (izdajnički) znakovi možda nisu ugodni, ali na svu sreću služe kao pokazatelji potrebe za liječničkim pregledom. Ponekad spolno prenosive (zarazne) bolesti uopće nemaju simptome i tada nastaju komplikacije. Ako se ne liječe duže vrijeme, mogu prouzročiti kroničnu bol, a ponekad i ozbiljne komplikacije (neplodnost, oštećenje ploda, izvanmaterničnu trudnoću itd.).

Ako imate bilo kakvih sumnji u svezi spolnog odnosa kojeg ste imali bez kondoma, ne ustručavajte se provjeriti – neke zdravstvene ustanove to rade i besplatno! Komunikacija s partnerom je također vrlo važna odnosno presudna.

3. Testovi na HIV su dostupni u zdravstvenim ustanovama

Vaš liječnik obiteljske medicine ili drugi zdravstveni radnik će vas savjetovati gdje možete napraviti test na HIV. Općenito, testovi na HIV su dostupni u različitim zdravstvenim ustanovama, a jedno od izvaninstitucionalnih mjesta za savjetovanje i testiranje na HIV je CheckPoint Zagreb http://huhiv.hr/checkpoint/ . Testovi na HIV otkrivaju antitijela u krvi koja nastaju nakon zaraze virusom humane imunodeficijencije. Test koristi kapljicu krvi za otkrivanje nepravilnosti i potrebno je manje od 30 minuta da bi se vidjeli rezultati. Postoje brzi testovi koji osim u uzorcima krvi, seruma ili plazme, pouzdano otkrivaju nepravilnosti u uzorku sline (oralne tekućine). Nikad nije bilo lakše preuzeti kontrolu nad svojim seksualnim životom!

4. Većina spolno prenosivih zaraza su izlječive

Dobre vijesti! Postoji lijek za klamidiju, genitalne bradavice, sifilis i gonoreju. Ali što duže čekate, to više riskirate izložiti se daljnjim komplikacijama. Kako se kaže, bolje spriječiti nego liječiti. Postoje preventivni postupci, poput cijepljenja, s kojima vas vaš liječnik može upoznati ako se testirate na hepatitis B i HPV. Neke se spolno prenosive zaraze, poput HIV-a, trenutno ne mogu iskorijeniti, ali postoje postupci/ metode liječenja koji pomažu u suzbijanju njihovog napredovanja smanjujući količinu virusa na vrlo nisku razinu. Na taj se način smanjuje rizik od daljnjih komplikacija i rizik od prenošenja zaraze nekom drugom.

5. Kako se možete testirati?

Slobodno se obratite svom liječniku obiteljske medicine ili ginekologu ako se želite testirati. Vaš liječnik će vas najbolje posavjetovati, ovisno o vašoj dobi, zdravstvenom stanju i rezultatima vašeg posljednjeg testa na spolno prenosive bolesti