Iako mnoge žene neće imati nikakvih smetnji nakon uzimanja tablete za dan poslije, neke će osjetiti blage nuspojave kao što su ove niže navedene (također su navedene i na uputi za uporabu koja se nalazi u kutiji lijeka):

Najčešće nuspojave tablete za dan poslije su:

  • Mučnina

  • Bol ili osjećaj nelagode u trbuhu

  • Povraćanje

  • Neuobičajeno ili nepravilno krvarenje iz rodnice

  • Bolne mjesečnice

  • Bol u zdjelici

  • Osjetljivost dojki

  • Glavobolja

  • Vrtoglavica

  • Umor

Ako osjetite neke od nuspojava nakon uzimanja hitne kontracepcije, vjerojatno će biti blagi i kratkotrajni. Ako imate bilo kakvih nedoumica, ili ako simptomi potraju, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Osjećam mučninu, povraćam i bole me grudi - znači li to da sam trudna iako sam uzela tabletu?

Bolne grudi i mučnina česti su neželjeni učinci tablete za dan poslije, a razlog za bolne/osjetljive grudi može još biti i predmenstruacijski sindrom (PMS), pa nemojte tome pridavati previše važnosti i pričekajte mjesečnicu. Ako što prije želite znati je li hitna kontracepcija djelovala – čekati menstruaciju da biste osjetili olakšanje se može učiniti predugo – znajte da će rezultati testa na trudnoću, nakon što vam je mjesečnica izostala, biti nepouzdani. Ako vam mjesečnica kasni više od tjedan dana, napravite test na trudnoću.

Kako ću znati da je hitna kontracepcija djelovala?

Jedini način da znate da je hitna kontracepcija djelovala jest kad dobijete mjesečnicu. Tableta za dan poslije može odgoditi mjesečnicu ili ona zbog tablete može malo uraniti, a ponekad može izazvati poneku aknu ili slabo krvarenje, pa pokušajte ne brinuti dok ne dobijete mjesečnicu. Ako vam mjesečnica kasni više od 7 dana, trebali biste napraviti test na trudnoću.

Uzrokuje li tableta za dan poslije neplodnost?

Nema dokaza koji bi ukazivali da tableta za dan poslije ima bilo kakav dugoročni učinak na plodnost. Zapravo, vrlo je vjerojatno da će se plodnost vratiti ubrzo nakon uzimanja tablete za dan poslije, pa se zbog toga nakon uzimanja tablete trebate štititi od trudnoće nekom od metoda zapreke (npr. kondomom) sve do sljedeće mjesečnice.

Tableta za dan poslije me čini bolesnom
#1
Točno
#2
Netočno
%
Točno
%
Netočno

Povratila sam nakon uzimanja tablete za dan poslije - trebam li uzeti drugu?

Ako ste povratili u vremenu unutar tri sata nakon uzimanja hitne kontrcepcije, trebali biste otići u najbližu ljekarnu jer ćete vjerojatno trebati uzeti još jednu tabletu.

Dojim — je li opasno koristiti hitnu kontracepciju?

Ako dojite i uzeli ste hitnu kontracepciju, savjetujemo vam da nakratko prestanete s dojenjem. Možete ponovo početi 8 sati nakon što ste uzeli levonorgestrel ili sedam dana nakon ulipristalacetata. U međuvremenu, trebali biste nastaviti izdajati mlijeko kako ga ne biste izgubili, ali ga nemojte koristiti.